sunnuntai 2. lokakuuta 2011

10 huomiota Ruotsista, Skånesta ja Helsingborgista

Nyt parin kuukauden täällä asumisen jälkeen, olen huomannut paljon poikkeavuuksia esim. Suomen ja Ruotsin  ja suomalaisten ja ruotsalaisten välillä. Jotkut on ihan yleisessä tiedossa, mutta osa on tullut minulle aikamoisena yllätyksenä. Ajattelin listata tähän joitain asioita, joista jotkut suorastaan ihmetyttävät minua.


1. Olen aina luullut, että suomalaiset ja ruotsalaiset ovat suurinpiirtein samanlaisia alkoholinkuluttajia. Mutta eipä olekaan.  Siis normaalit skånelaiset ihmiset. He käyvät kyllä baareissa ja pitävät siis ihan hauskaakin, mutta örvellys on vähemmistön hommia. Itse nyt en ole hirveästi käynyt tän tilan takia baareissa, mutta ne ystävistämme, jotka täällä ovat pitempään asuneet, ovat vahvistaneet epäilyni; skånelaiset eivät osaa dokata! Pultsareitakin on tosi vähän katukuvassa. Kirkon viereisessä puistossa pari narkkia viettää aikaansa ja rannalla on yleensä yksi sellainen puliporukka, mutta niitä ei pyöri tuolla ympäriinsä.

Ihan toinen meininki on sitten taas Tanskan puolella.  Juuri eilinen vietettiin Helsingörissä, 20 minuutin lauttamatkan päässä täältä ja kyllä täytyy sanoa, että lämmin lauantaipäivä torikuppiloissa oli aika vauhdikas. Ihmiset ottivat siellä napanderia ja pikkupäissään sitten siellä heiluivat. Ihan tuli mieleen joku Suomen kaupungeista. Oli jotenkin kotoisa olo.....



2. Ruotsalaiset panostavat todella paljon verorahoja harrastepaikkojen ja puistojen viihtyvyyteen! Täällä Skånessa ainakin on hirveästi ihania puistoalueita, joissa on tosi kiva viettää aikaa ja leikkiä lasten kanssa.  Lasten leikkipuistojakin on joka nurkalla. Lisäksi jalkapallokentät ja harrastehallit on tosi hyvässä kunnossa, niitä on paljon ja niissä on paljon harrastajia.

3. Urheilukulttuuri on täällä ihan eri, kuin etelä-Suomessa. Ihmiset todellakin käyvät katsomassa matseja ja kannustavat omiaan ihan hulluna ja selvinpäin. Esimerkkinä voin tästä nyt heittää salibandyn, jalkapallon ja jääpallon. Oltiin katsomassa paikallisen salibandyseuran FCH:n kauden aloitusmatsia ja paikalla oli 1574 katsojaa!!! Kannustus oli samaa luokkaa, kuin Helsingin kisojen finaalissa, vastakkain Suomi-Ruotsi.  Oli huikeeta istua siellä, kun vertailukohtana Pasilan urheilutalo perjantai-iltana.....

Paikallinen jalkapallojoukkue, HIF voitti Ruotsin mestaruuden. Vielä on 3 peliä jäljellä, mutta mestaruus on jo varmaa. Mestareita kotiareenalla oli vieraspelin jälkeen vastassa tuhansia faneja ja meteli on sen mukainen. Asutaan lähellä stadionia ja meille kuului tuo ilakointi aika selkeästi!

Tietysti juuri tuo urheiluun panostaminen varmasti vaikuttaa ihmisten innokkuuteen seurata eri lajeja. Mutta se uskallus heittäytyä ja kannustaa ihan innokkaasti ilman kaljatuoppia on ihailtavaa!

4. Kauniit rakennukset. Täällä etelä-Ruotsissa on ihan eri rakennuskulttuuri, kuin meillä Suomessa. Täällä uusiakin rakennuksia rakennetaan kivaan ja vanhahatavaan tyyliin. Ylempää Ruotsista mulla ei niin ole käsitystä, että minkälaisia asuinrakennuksia siellä on. Mutta täällä on pääosin kauniita taloja ja kauniita asuinaluieita. Tässä alla olevassa kuvassa on meidän kotikatu. Tykkään kovasti asua täällä!

Poikkeus vahvistaa säännön.....Aivan järkyttävä Helsingborg Lasarett!!! Siis mistä DDR:stä tämä rohjake on tuohon ammuttu??? Tuonne nyt kuitenkin meinaan mennä synnyttämään tämän seuraavan lapsemme. Toivottavati tuo talo ei ole homeessa.....ainakin se näyttää siltä, että ei voi olla terve rakennus. YÖK. Mutta siis muuten, kivoja rakennuksia täällä.......

5. Elintarvikkeiden hinnat ovat täällä jonkun verran halvempia, kuin Suomessa. Torilla ne ovat sitten HUOMATTAVASTI halvempia!!! Tässä kuvassa tori Söderissä. Siellä kaikki vihannes/marjamyyjät ovat maahanmuuttajia. 3 kassillista tuoreita, ihania vihanneksia, hedelmiä ja marjoja irtoaa helposti 7 eurolla. Joka kerta ollaan ihan suu auki, kun ne sanoo sen hinnan. Ihan siis banaanitkin, jotka eivät kasva tällä korkeudella, maksavat n. 0.80 € kilo. 5 avokadoa saa 10 kruunulla, eli vähän päälle eurolla. 4 kiinakaalia 10 SEK, 2 nippua kevätsipulia 10 SEK....jne. Et ei ole kallista! Tulee syötyä nykyään tosi paljon enemmän terveellisesti, kun kaikkea tollasta tuoretta on koko ajan kotona. Käydään torilla pari kertaa viikossa.


6. Sitten sellainen huomio, josta mulle nyt sit ei ole kuvaa....
Olen siis asunut Suomessa koko ikäni ja täällä 2 kk ja olen jo tämän 2 kuukauden aikana törmännyt 4 identtiseen kaksospariin, jotka ovat keski-ikäisiä, heillä on samanlaiset frisyyrit, samanlaiset vaatteet ja heistä saa sellaisen kuvan, että saattavat jopa asua yhdessä, kun tekevät yhteisiä ostoksia. En ole tuollaista havainnut Suomessa. 
Varmasti tämä on ihan sattumaa, mutta kummallinen sattuma.


7. Täällä äitiys-/vanhempainvapaa on hiukan eri systeemillä, kuin Suomessa. En ihan tarkkaan käsitä sitä, mutta sen pystyy jakamaan tasan äidin ja isän kesken, eli tarkoittaa sitä, että täällä näkee paljon enemmän isiä lasten kanssa päivisin esim. seurakunnan kerhossa, kuin Suomessa. Tietysti monet isät myös lahjoittavat omat päivänsä äidin käyttöön, mutta mahdollisuus niiden ottamiseen on olemassa.
Lisäksi äitiyspäivärahan voi puolittaa, tai ottaa jotain ihmeellisiä nollarahapäiviä ja noilla päivillä äitiysloma sitten pitenee. n tosiaankaan ole ihan tarkaan perehtynyt tohon systeemiin, koska meillä ei ole mahdollisuutta tuollaiseen, kun olen itse Suomen kelan piirissä, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta!


8. Sää täällä etelässä vaihtelee hurjaa tahtia. Saman päivän aikana voi olla tosi vaihtelevia sääilmiöitä. Ensin on ihan kirkas, aurinkoinen sää ja yhtäkkiä sataa kaatamalla. Silloin, kun Suomessa oli meillä ne +30 helteet, täällä oli +13 astetta. Nyt taas on ollut monta päivää todella upea, ihan oikea kesäkeli, kunnes taas tänään on tosi sumuista ja suorastaan viileää. Normaalisti täällä kuulemman kesä kestää sinne syyskuun loppuun. Ja talvella täällä on tosi vähän lunta kaupungeissa. Hyvä ystäväni asuu tuosa aika lähellä, Ystadin vieressä, ihan rannalla ja heillä on pari talvea ollut sitten taas niin kamalasti lunta, että välillä aamuisin ei ole ovesta päässyt pihalle. Yön aikana on saattanut tulla 40 senttiä valkoista tavaraa taivaalta. Ja sit nää ystäväni täällä Helsingborgissa kertto ihan muuta.


9. Terveydenhuolto on aivan eri tolalla täällä kuin Suomessa. Terveyskeskukseen tai sairaalaan ei tarvitse jonottaa. Kävin itse ex tempore verikokeissa, jotka määrättiin neuvolasta jaodotin 10 minuuttia pääsyä labraan. Kokeile samaa Tuusulassa..... Ystäväni oikoo hampaitaan aikuisiällä ja homma kustantaa yksityispuolella tasan saman verran, kuin julkisella??? What? Tosi outo systeemi. Samoin, mun yks ystävä kertoi, et jos olisin halunnut mennä yksityisneuvolaan, olisi se ollut myöskin maksutonta. Samoin, kuin julkinen puoli. Ei voi ymmärtää. Mut anyhur. Ihmiset käyvät täällä julkisessa hoidossa, koska homma toimii ja palvelu pelaa! Siit mie pidän


10. Asunnoissa ei yleisesti ole astianpesukoneita, eikä edes paikkoja niille. Ollaan opittu sit taas pesemään astioita käsin.....and we hate every moment.....No, ei. se on ihan kivaa hommaa, sit ku alkaa rupeemaan, mut se aloittaminen on jotenkin aina yhtä vaikeaa.....Kasat kasvaa.....



Päätän nyt raporttini tähän. Mutta jos lisää näitä poikkeavuuksia tulee mieleeni, laittelen niitä tänne muidenkin luettavaksi.

Mukavaa sunnuntaita kaikille!!

2 kommenttia:

Etanaelli kirjoitti...

On se jännä, miten ollaan niin lähekkäin ja silti monessa asiassa niin kaukana toisistamme sen rakkaan naapurimme kanssa:)

Tänään kotiuduin, mutta emme siis käyneet siellä etelässä - ensi keväänä sitten. Matkaraporttia voit jossain vaiheessa lukea blogista, mutta ensin parantelen tän järkyttävän flunssan, jonka toin tuliaisina. Kivaa viikon alkua:) T.

noora kirjoitti...

Toivottavasti teit myös hyviä hankintoja? Muistat seuraavan kerran sitten, jos tulette tänne päin, vinkata minua, ni tulen teidän kanssa tonkimaan!!!